Dostupni linkovi

Nove vlasti proglasile oslobođenje Libije


Nove vlasti proglasile su danas u Bengaziju oslobođenje Libije, poslije pogibije Muamera Gadafija koji je 42 godine vladao tom zemljom.

Ceremonija obilježavanja kraja osmomjesečnog sukoba snaga Gadafijevog režima i pobunjenika i objavljivanja oslobođenja Libije, tri dana poslije pogibije svrgnutog lidera, počela je danas u Bengaziju, na istoku zemlje. Ova ceremonija obilježava i početak tranzicije Libije ka demokratiji poslije 42 godine Gadafijeve vladavine.

"Saopćavamo cijelom svijetu da smo oslobodili našu zemlju, svaki grad, svako selo, svako brdo, planinu, pustinju i nebo", izjavio je zvaničnik koji je otvorio ceremoniju u Bengaziju u kome je počeo ustanak u februaru i koji je bio sjedište pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća.

Šef Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil i drugi zvaničnici prisustvuju ovoj ceremoniji koja je počela čitanjem Kurana i pjevanjem himne.

Ceremoniji na trgu Kiš prisustvovale su desetine hiljada ljudi od kojih mnogi mašu novom zastavom Libije, prenose agencije. I himna i zastava su iz vremena monarhije koju je Gadafi srušio 1969. godine.
XS
SM
MD
LG