Dostupni linkovi

Evropski zvaničnici pozdravljaju odlazak Gadafija


Evropski zvaničnici pozdravljaju odlazak Gadafija

Nakon što se Mahmud Džibril, drugi čovek libiskog Nacionalnog prelaznog obratio okupljenim građanima, vest o smrti gadafija obišla je svet u svega nekoliko sekundi. Istom brzinom, počele su da stižu i reakcije.

Predsednik Evropskog Parlamenta Jerži Buzek:

"Ovo je dobar i dugo iščekivan dan za Libiju. Gadafi je naneo dovoljno patnje narodu Libije. Više neće. Ovaj dan je doneo novi podsticaj demokratskim promenama i stvaranju prelazne vlade".

Poljska je kao predsedavajuća zemlja EU, čestitala je Libijcima kraj diktature, a povodom smrti Gadafija je izrazila žaljenje što mu nije suđeno. Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozdravio je "nestanak" Muamera Gadafija, kao "značajnu etapu" za oslobađanje Libije.

"Rat u Libiji je gotov", kratko je rekao italijanski premijer Silvio Berluskoni.

"Trebalo bi da se setimo mnogih, mnogih Libijaca koji su umrli od ruke brutalnog diktatora i njegovog režima. Narod Libije sada ima još veću šansu da izgradi jaku, demokratsku budućnost".

Moamer Muhamed Abu Miniar al-Gadafi, poznat kao Pukovnik, bio je na vlasti u Libiji više od 42 godine. Od 1969, kad je osvojio vlast u vojnom udaru grupe mladih oficira protiv režima kralja Idriza, na vlasti je bio do kraja avgusta 2011, kada su posle višemesečnog građanskog rata pukovnikove oružane snage poražene od pobunjeničkih trupa, kojima je podršku pružio NATO.

Pošto je osvojio vlast, Gadafi je ukinuo ustav Libije iz 1951. i donosio zakone zasnovane na političkoj ideologiji, koju je on formulisao kao 'Treću međunarodnu teoriju' i objavio je u 'Zelenoj knjizi'. Njegov režim počeo je da se obrušava sredinom februara, kada su u Libiji započele demonstracije.
XS
SM
MD
LG