Dostupni linkovi

EU: Očekuju se političke odluke o rješavanju krize


Čelnici 17 zemalja članica eurozone trebali bi u nedjelju donijeti političke odluke i smjernice o rješavanju dužničke krize, što ne isključuje mogućnost da će i nakon toga samita trebati razraditi neke pojedinosti na ministarskoj razini, izjavio je u četvrtak europski izvor, koji je želio ostati neimenovan.

- Cilj sastanka je da se donesu političke odluke i smjernice, ali ne bi bilo neobično da ostane nekih tehničkih elemenata koje će trebati precizirati i konkretizirati nakon samita, rekao je taj izvor.

Na upit da komentira mogućnost odgode samita zbog izostanka suglasnosti između Njemačke i Francuske oko načina kako pojačati zaštitnu moć europskog fonda za financijsku stabilnost, izvor je rekao da će se "samit održati u nedjelju", a da mediji "pretjeruju" i prenaglašavaju razlike u pristupu između Berlina i Pariza.

U nedjelju će se u Bruxellesu održati dva samita. Prvo će se sastati čelnici svih 27 zemalja članica Europske unije, a popodne samo čelnici 17 zemalja članica eurozone.

Tri su glavna pitanja na koja se očekuje odgovor o europskih čelnika - jačanje kreditnih sposobnnosti europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), dokapitalizacija banaka te uloga privatnih banaka u drugom paketu pomoći Grčkoj, odnosno dogovor o tome koliko će grčkog duga biti otpisano na štetu tih banaka.

Prije tih samita, u petak popodne će se sastati ministri financija eurozone, a u subotu će im se pridružiti njihovi kolege iz svih zemalja članica.

Prema diplomatskim izvorima glavni kamen spoticanja jesu razlike između Njemačke i Francuske o tome kako ojačati zaštitnu moć EFSF-a.
XS
SM
MD
LG