Dostupni linkovi

Bramerc: Potezi Srbije i Hrvatske nisu od pomoći


Glavni tužilac Medjunarodnog tribunala u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) je danas ocenio da nedavni potezi vlasti Srbije i Hrvatske u vezi sa optužnicama zbog ratnih zločina "nisu od pomoći" za regionalnu saradnju.

"Videli smo ovih dana neke inicijative koje nisu od pomoći. Na primer, u Srbiji je to reaktiviranje optužnica iz ranih 1999-ih godina koje su podigle jugoslovenske vlasti. Videli smo i inicijativu vlade Hrvatske koja proglašava nezakonitim sve optužnice protiv hrvatskih građana zbog zločina navodno počinjenih na hrvatskoj teritoriji. Ako bi bila usvojena u Parlamentu, ta inicijativa bi imala negativan uticaj na saradnju", rekao je Bramerc stranim dopisnicima iz Haga.

On je napomenuo da je hrvatsku inicijativu kritikovala i EU.

Beogradsko tužilaštvo za ratne zločine nedavno je hrvatskim vlastima prosledilo optužnice protiv Vladimira šeksa, Tomislava Merčepa, Branimira Glavaša i Ivana Vekića zbog genocida i drugih zločina nad Srbima u okolini Vukovara. Te optužnice podiglo je vojno tužilaštvo nekadašnje JNA 1991.

Vlada Hrvatske reagovala je predlogom zakona da se te i druge slične optužnice proglase ništavim, o čemu je vodjena i rasprava u Saboru.

Kao prepreku pravosudnoj saradnji u regionu, Bramerc je naveo to što još postoje zabrane izručenja sopstvenih državljana drugim državama.

Glavni tužilac Tribunala je izrazio nadu da će Srbija i BiH do kraja godine potpisati sporazum o saradnji tužilaštava za ratne zločine. Taj sporazum, po njegovim rečima, trebalo je da bude potpisan letos.
XS
SM
MD
LG