Dostupni linkovi

Britanija: Počelo iseljavanje nelegalnog naselja


Britanska policija sa opremom za sprečavanje nereda krenula je u izbacivanje zajednice irskih "putnika" (nomada) sa lokacije Dejli Farm, udaljenoj oko 50 kilometara istočno od Londona na kojoj su ilegalno živjeli duže od decenije.

Veliki broj policajaca i sudskih izvršitelja naišao je na otpor stanovnika ilegalnog naselja i njihovih pristalica, koje su na njih bacale razne predmete

Policija navodi da su dva demonstranta pogođena elektrošok oružjem i da je jedno lice uhapšeno.

Spor u vezi sa nelegalnim naseljem vodi se od 2011. godine kada su nomadi kupili i nastanili se na nekadašnjem otpadu nedaleko od legalne nomadske lokacije.

Lokalne vlasti navode da je riječ o jednostavnom sporu u vezi sa planiranjem, jer 86 porodica nema dozvolu za gradnju kuća na spornoj lokaciji."Putnici", koji su tradicionalna nomadska zajednica poput etnički različitih Roma ili Cigana, poteze vlasti nativaju etničkim čišćenjem.

"Izbacuju nas iz jedinih domova koje imamo", rekla je Ketlin Mekarti, koja živi u Dejl Farmu.Deložacije "putnika" česte su čirom Velike Britanije ali nisu zadobile veliku pažnju javnosti kao Dejli Farm.
XS
SM
MD
LG