Dostupni linkovi

U Grčkoj najmasovniji protesti



U Grčkoj će danas početi najmasovniji protesti u posljednje dvije godine, od kada je počela kriza u zemlji. Četrdesetosmočasovni štrajk predstavlja znak revolta zbog najavljenih rigoroznih mjera štednje Vlada grčkog premijera Jorgosa Papandreua, radi izlaska iz dužničke krize.

Obustavu rada, osim trgovina, najavili su i pekari. U štrajku su skoro sve profesije, od čistača ulica do zaposlenih u Ministarstvu finansija. Dva najveća grčka sindikata - Zajednička konfederacija rada i Federacija državnih službenika, pozvala su članove da se priključe štrajku.

Grčki parlament sutra bi trebalo da glasa za nove mjere štednje koje predviđaju smanjenje penzija i plata u državnoj administraciji, ali i otpuštanje 30 000 radnika iz javnog sektora. Premijer Papndreu pozvao je naciju na ujedinjenje da bi lakše probrodili krizu i udovoljili zahtjevima EU i Međunarodnog monetarnog fonda u dobijanju nove tranše pomoći od osam milijardi evra.

Članice EU razmatraće 23. oktobra prijedlog povećanja pomoći Grčkoj radi izlaska iz finansijske krize. Stopa nezaposlenosti u Grčkoj dostigla je 16,5 odsto, a prema predviđanjima Instituta za istraživanje rada u narednoj godini dostići će 26 procenata. Javni dug Grčke premašio je 350 milijardi evra. Grčka će na ime kamata ove godine morati da plati 16 milijardi evra, a naredne godine 18 milijardi evra.
XS
SM
MD
LG