Dostupni linkovi

EBRD smanjio procenu rasta zemalja u tranzicijiEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa usporavanje ekonomskog rasta evropskih zemalja u tranziciji u 2012. godini zbog dužničke krize u zoni evra koja ometa oporavak od globalne krize 2008-09.

U danas objavljenim Regionalnim ekonomskim perspektivana EBRD-a, regionu prognozira za ovu godinu privredni rast od 4,5 odsto a za 2012. godinu od 3,2 odsto.

U prethodnim, julskim prognozama EBRD je za region prognozirao rast od 4,8 odsto u ovoj i 4,4 odsto u sledećoj godini.

EBRD u izveštaju ističe da su neki ekonomski fundamenti u regionu snažniji nego pred krizu 2008-09. ali i upozorava da sve veće bojazni oko stanja u zoni evra mogu da imaju još teže posledice po zemlje regiona.

Smanjenje prognoza za 2012. godinu zasnovano je na očekivanju znatno sporijeg rasta u zemljema centralne i jugoistočne Evrope koje su posebno osteljive na neprilike u zoni evra.

Ekonomski rast u južnoj i istočnoj Evropi EBRD prognozira na 1,7 odsto ove i 1,6 odsto sledeće godine, što je osetno manje nego što se procenjivalo letos.

Najveće pogoršanje ekonomskih perspektiva u tom regionu EBRD vidi
kod Albanije, Rumunije i Srbije.

Ekonomski rast Srbije EBRD procenjuje na 2,1 odsto i ove i naredne
godine nakon rasta od ravno jednog procenta u 2010. godini.

Albanski rast u 2011. EBRD prognozira na 1,9 odsto a u 2012. na jedan procenat, u BiH se očekuje rast od 2,1 odsto ove i 2,3 odsto sledeće godine a u Makedoniji od tri procenta ove i 2,4 odsto naredne godine.

Privredni rast Crne Gore evropski kreditor prognozira na dva odsto u 2011. i 2,6 odsto u 2012, u Hrvatskoj se ove godine očekuje rast od pola procenta a sledeće od 1,9 odsto a u Sloveniji od jedan procenat ove i pola procenta naredne godine.
XS
SM
MD
LG