Dostupni linkovi

Norveška: Brejvik izlazi iz potpune izolacije


Norvežanin Anders Brejvik, koji je izvršio masakr na ostrvu Utoja, izaći će iz režima potpune izolacije u koji je stavljen od kada je uhapšen nakon napada izvršenih 22. jula, saopštila je norveška policija.Policija je precizirala da Brejvik i dalje neće biti u kontaktu sa ostalim zatvorenicima.

"Od 17. oktobra nećemo produžavati potpunu izolaciju", izjavio je na konferenciji za novinare policijski zvaničnik Kristian Hatlo.Brejvik će ipak izaći iz potpune izolacije ali će do 14. novembra, kada je zakazano ročište za određivanje produžetka pritvora, ostati u preventivnom pritvoru u zatvoru sa visokim stepenom bezbjednosti u Ilu, u blizini Osla.

Hatlo je precizirao da će 32-godišnji ekstremista ipak ostati odvojen od ostalih zatvorenika.

Tokom ročišta održanog iza zatvorenih vrata u avgustu u sudu u Oslu Brejvik se žalio na ovakve mjere koje je ocijenio kao metode sadističke torture.

Brejvik je priznao da je izvršio napade u Norveškoj u kojima je ubijeno 77 ljudi. On je priznao da je postavio bombu u blizini zgrade vlade u Oslu a potom izvršio napad pucajući na mlade u ljetnjem kampu na ostrvu Utoja.
XS
SM
MD
LG