Dostupni linkovi

Nekoliko hiljada Kurda demonstriralo u Parizu


Nekoliko hiljada Kurda demonstriralo je u subotu u Parizu tražeći oslobađanje svog nezavisnog lidera Abdulaha Odžalana i osuđujući politiku Turske i hapšenja kurdskog aktivista u Evropi.

Izjednačavajući kurdski otpor s terorizmom, Francuska i Evropska unija sudjeluju u porastu nasilja, nastavku rata i nerješavanju sukoba, ocijenili su organizatori protesta u saopštenju.

Hapšenja kurdskih aktivista i pristalica opozicije u Francuskoj i drugim zemljama Evropske unije sve su češća i odjek su hapšenja u Turskoj, navodi se u saopštenju.

Turska i Francuska su potpisale u petak, prilikom posjete francuskog ministra unutarnjih poslova Claudea Gueanta (Klod Gean) sporazum o sigurnosnoj saradnji koji podrazumijeva borbu protiv članova Kurdistanske radničke stranke (PKK) koji su obnovili borbu protiv Ankare.

Kurdistanska radnička stranka koju Ankara, SAD i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom, uzela je oružje 1984. godine kako bi odbranila prava Kurda koji predstavljaju oko 15 miliona od 73 miliona stanovnika Turske.

Prema zvaničnim podacima, do sada je u sukobima bilo 45.000 mrtvih.
XS
SM
MD
LG