Dostupni linkovi

BiH: Apel intelektualaca iz regije za REKOM


Skupina od 146 intelektualaca iz regije uputila je otvoreno pismo predsjednicima Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova kojim ih je pozvala da podupru inicijativu za utemeljenje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše SFRJ (REKOM).

Predstavljajući sadržaj pisma u subotu u Sarajevu, redatelj Dino Mustafić podsjetio je kako je svojim potpisima inicijativu za REKOM već poduprlo više od pola milijuna ljudi.

"Ovo je široka inicijativa građana koji žele da se istina institucionalizira kroz sustav", kazao je Mustafić pojašnjavajući kako REKOM ima za cilj eliminirati pokušaje političkih manipulacija žrtvama.

"Svi znamo koliko se s tim manipulira i laže i kako sve nas to može odvesti samo u nove sukobe", dodao je Mustafić.

Zagrebačka glumica Urša Raukar kazala je kako je pismo potpisala potaknuta željom da se pokaže poštovanje prema žrtvama.

"Bez istine miran život za našu djecu neće biti moguć", kazala je Raukar pozivajući predsjednike država regije da daju jasnu potporu ovoj inicijativi za koju je kazala da je najšira do sada potaknuta u regiji.

Glumica Mirjana Karanović kazala je kako je plaši činjenica da je u Srbiji, gdje je u tijeku predizborna kampanja, ponovno na djelu retorika iz 90-ih godina koja je i dovela do ratova pa je tim važnije utvrditi jasne i nedvojbene činjenice o onome što se tada zbivalo.

"Do danas me prati osećaj besa zbog načina na koji je TV Srbije manipulisala mrtvim ljudima", kazala je Karanović, dodajući kako oni koji manipuliraju žrtvama na njih i na njihovo dostojanstvo niti ne misle.

Pjevač Dino Merlin pojasnio je kako je pismo potpisao potaknut spoznajom da neki i danas relativiziraju zločine poput onog u Srebrenici.

"Jasno je da onaj tko relativizira Srebrenicu to isto čini i kada je u pitanju Jasenovac", kazao je Merlin.

Navodeći kako im je rat na području bivše zajedničke države istodobno predmet profesionalnog istraživanja i umjetničkog viđenja ali i povod za razmišljanje i zabrinutost o sudbini sjećanja i istine, potpisnici pisma pojašnjavaju kako u ime etike i posla kojim se bave traže od državnika regije da poduzmu sve što je u njihovoj moći ne bi li inicijativa za REKOM zaživjela i napokon počela funkcionirati na temelju već usvojenog statuta.
XS
SM
MD
LG