Dostupni linkovi

NVO: Država opstruiše istragu o slučaju Topčider


Nevladine organizacije optužile su danas, povodom sedme godišnjice od pogibije gardista na Topčideru, državne organe, pre svega pravosudne, za "besprizornu opstrukciju istrage" tog slučaja.

žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za evroatlantske studije ističu da se postupak o pogibiji vojnika Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, 5. oktobra 2004. godine u vojnom objektu Karaš na Topčideru, još nalazi u predistražnoj fazi, a da je javnost "nedopustivno ravnodušna".

"Krajnje je vreme da vlada preuzme na sebe svoj deo odgovornosti za otkrivanje istine o pogibiji vojnika i da preduzme sve potrebne mere kako bi bili procesuirani svi oni koji ometaju istragu i pomažu u skrivanju Ratka Mladića", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Te organizacije traže od ministarstava policije, odbrane i pravde da prestanu da "skrivaju istinu" o ubistvima gardista i obezbede pravdu za porodice žrtava i kazne sve počinioce "zločina" koji su na bilo koji način odgovorni za ubistva dvojice gardista.

Vojnici Gardijske brigade Vojske SCG Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović smrtno su stradali pod još nerazjašnjenim okolnostima na straži kod vojnog objekta Karaš u Topčideru, 5. oktobra 2004. godine.

Vojna istražna komisija zaključila je da je u pitanju ubistvo i samoubistvo, dok je državna komisija ocenila da je gardiste ubila treća osoba.
XS
SM
MD
LG