Dostupni linkovi

U Sarajevu Prva regionalna konferencija sudija o temi azila i izbjegličkog pravaU Sarajevu će danas početi sa radom prva regionalna konferencija sudija o temi azila i izbjegličkog prava pod nazivom "Osiguranje međunarodne zaštite od strane sudija", u organizaciji Ministarstvo pravde BiH i UNHCR-a.

Cilj konferencije, koja će trajati do 7. oktobra, jeste da se unaprijede sudske prakse i postupanja u predmetima azila i izbjegličkog prava, uspostavljanjem regionalne saradnje nosilaca pravosudnih funkcija.

Na konferenciji će biti razmotrene informacije o sadašnjem stanju i postupanjima u oblasti azila, praksi Evropskog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava, te o preplitanju propisa iz oblasti izbjeglištva sa evropskim propisima o ljudskim pravima.

U radu skupa učestvovaće sudije i predstavnici pravosudnih i drugih nadležnih institucija iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, predstavnici Delegacije EU u BiH i drugih eminentnih međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.
XS
SM
MD
LG