Dostupni linkovi

Kosovo blizu viznoj liberalizaciji


Kosovo ostvarilo značajan napredak u pregovorima sa Evropskom komisijom o liberalizaciji viznog režima, kaže evropska komesarka Sesilija Malmstrom.

Kako javljaju prištinski mediji Malstrom je u Ohridu, na marginama sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa, izjavila da je misija koja je nedavno boravila na Kosovu procijenila da je postignut značajan napredak u procesu ostvarivanja zakonskih rešenja o povratku građana Kosova koji žive u zapadnoevropskim zemljama.

Prištinski mediji su i prethodnih dana, pozivajući se na prijedlog izveštaja o progresu Evropske komisije, javili da su preliminarne ocjene ispunjenja preduslova za dobijanje dozvole za početak vizne liberalizacije za Kosovo pozitivne i da se može očekivati da će izvještaj u tom dijelu biti pozitivan.

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu čiji građani nisu obuhvaćeni procesom liberalizacije viznog režima i kojima su za putovanje u zemlje Evropske unije potrebne vize.

Makedonija, Srbija i Crna Gora dobile su bezvizni režim 2009. godine,dok su Albanija i Bosna i Hercegovina isto pravo dobili prošle, 2010. godine.
XS
SM
MD
LG