Dostupni linkovi

Strasbur: Palestinci dobili status "partnera“ u Savjetu Evrope


Parlamentarna skupština Savjeta Evrope odobrila je u utorak status "partner za demokratiju" Palestinskom nacionalnom vijeću, koje je pozdravilo "istorijski događaj" u Strasburu.

Palestinski parlament je drugi nosilac ovog novog statusa, nastalog 2009. godine a dodijeljenog po prvi put Maroku u junu.

"Ovo je istorijski događaj za nas sa svim njegovim konotacijama", ocijenio je nakon glasanja Skupštine predsjednik Palestinskog nacionalnog vijeća Salim Zaanoon."Ova odluka će stvoriti osnovu za stvaranje mira u našem regionu", dodao je on na arapskom jeziku pred skupom, prema zvaničnom prijevodu.

Palestinsko nacionalno vijeće je generalna skupština Palestinskog oslobodilačkog pokreta. Prije stvaranja Palestinske samouprave, nakon mirovnog sporazuma u Oslu 1993. godine, ono predstavlja parlamentarnu kancelariju u egzilu.

Dok su neki članovi skupštine izrazili podršku zahtjevu Palestinaca da kao država uđu u Ujedinjene nacije, drugi su naglasili da ovaj novi status u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope ni u kom slučaju ne znači priznavanje palestinske države.

Status “partnera” ima za cilj jačanje veza s parlamentima susjednih zemalja Evrope.
XS
SM
MD
LG