Dostupni linkovi

Dalaj Lama otkazao posjetu Južnoj Africi jer nije dobio vizu


Dalaj Lama morao je otkazati put u Južnoafričku Republiku, gdje ga je na proslavu rođendana pozvao nobelovac nadbiskup Desmond Tutu, jer mu južnoafričke vlasti nijesu na vrijeme odobrile vizu.

Međutim, pretpostavlja se kako pravi razlog otkaza nije nonšalantnost i usporenost južnoafričke birokratije, već priča ima malo dublju političku pozadinu. Naime, sumnja se da je direktiva o neodobravanju vize došla direktno iz Kine, iako službena Pretoria odbija takve insinuacije.

Zamjenik južnoafričkog predsjednika Kgalema Motlanthe prošle je sedmice boravio u Kini, gdje je potpisao niz bilateralnih ugovora i investicionih projekata. Iako pitanje viza nije službeno spominjano tokom posjete, prilično je jasno kako su ti ugovori imali svoju političku cijenu.

Inače, ovo je već drugi put u zadnje dvije godine da je posjeta Dalaj Lame Južnoafričkoj Republici blokirana prije realizacije. Ispred državnog parlamenta čak su organizovani i protesti protiv odluke vlasti. Demonstranti smatraju kako je to jasan znak da je nacionalni suverenitet ugrožen.
XS
SM
MD
LG