Dostupni linkovi

Suđenje Jurišiću odloženo za kraj novembra


Nastavak ponovljenog suđenja ratnom zvaničniku Tuzle, Iliji Jurišiću pred sudom u Beogradu, koje je bilo zakazano za danas, odloženo je za kraj novembra - potvrdio je Srni njegov beogradski advokat Đorđe Dozet.Novo ročište zakazano je za 28. i 29. novembar.

Sudija ih je obavijestio da nije obezbijedio video link preko kojeg je trebalo da svjedoče svjedoci iz BiH, među kojima nekadašnji policijski zvaničnik Tuzle Meša Bajrić.Dozet je naveo da je Ilija Jurišić planirao da se pojavi na današnjem ročištu.

Suđenje Jurišiću je ponovljeno, pošto je u oktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je Jurišić osuđen na 12 godina zatvora te ga pustio da se brani sa slobode.

Ilija Jurišić se tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i kao visoki starješina u operativnom štabu Službe javne bezbjednosti Tuzla izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA u povlačenju, kada je prema novodima srbijanske otuženice, poginuo najmanje 51 vojnik, a oko 50 ranjeno, dok je veći broj sanitetskih vozila uništen.
XS
SM
MD
LG