Dostupni linkovi

Bahrein: Zatvorske kazne za demonstrante



Trideset šest šiitskih demonstranata, među kojima su i studenti, osuđeno je danas na teške zatvorske kazne u Bahreinu bog učestvovanja u protestima protiv
sunitskih vladara u toj ostvrskoj zemlji.

Četrnaest muškraca osuđeno je na doživotne kazne zatvora pošto su proglaseni krivim za prebijanje na smrt jednog Pakistanca "sa terorističkim ciljevima" i za učestvovanje u "ilegalnim okupljanjima", rekao je vojni tužilac Jusef Fleifel, kako navodi zvanična agencija BNA.

Još četrnaest osoba osuđeno je na po 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva vojnika, učestvovanja u demonstracijama i "vandalizma" na Univerzitetu u Bahreinu.

U trećem suđenju jedan student osuđen je na 18 godina zatvora a njih šest na po 15 godina zatvora zbog "pokušaja ubistva" više osoba na Univerzitetu, navela je ta agencija.

Ove presude dolaze samo nedelju dana pošto su izrečene duge zatvorske kazne za 20 dokotra i sestara iz bolnice u Manami, osuđenih zbog pomaganja antivladinim demonstrantima.

Te presude su jako kritikovale SAD, Ujedinjene nacije i više zapadnih zemalja, i pozvale na oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Pobuna protiv sunitske dinastije Al Kalifa koju su u februaru pokrenuli šiti, većina u zemlji, bila je nasilno suzbijena, i tada je poginulo oko 30 osoba.

Šiiti predstavljaju 70 odsto od 525.000 građana Bahreina, ali tvrde da su diskriminisani, navodeći kao primer da nemaju pristup visokim političkim i vojnim položajima.
XS
SM
MD
LG