Dostupni linkovi

Tužilaštvo ne traži poništenje odluke o puštanju NorcaDržavno tužilaštvo Hrvatske (DORH) neće tražiti poništenje odluke o puštanju na uslovnu slobodu bivšeg generala Mirka Norca nakon što je odslužio dve
trećine kazne od 15 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima
srpske nacionalnosti u Gospiću i Medačkom džepu.

"Ni DORH ni ja kao član Komisije za uslovno puštanje iz zatvora nećemo tražiti poništenje odluke te komisije o puštanju na uslovnu slobodu Norca, jer za to nemamo zakonskih ovlašćenja", izjavio je zamenik glavnog državnog tužioca Miodrag Cuculić za današnji zagrebački Jutarnji list.

On je, naime, bio jedini od pet članova Komisije za uslovno puštanje ministarstva pravosuđa koji je polovinom septembra glasao protiv Norčevog izlaska na slobodu pre isteka kazne.

Nekoliko nevladinih organizacija Hrvatske protestovalo je zbog odluke Komisije, smatrajući da Mirka Norca zbog izostanka kajanja nije
trebalo pustiti na uslovnu slobodu.

S druge strane, Hrvatski helsinški odbor podržao je odluku o njegovom puštanju pravdajući to praksom Haškog tribunala koji je slučaj Norac i prepustio Hrvatskoj.

Komisija za uslovno puštanje ministarstva pravosuđa Hrvatske nedavno je uvažila zahtev odbrane bivšeg generala da ga pusti na slobodu pošto je odslužio više od deset godina zatvora, što je više od dve trećine kazne.

Norac, koji se u zatvoru nalazi od 2001, trebalo bi da izađe na slobodu krajem novembra.

Mirko Norac najpre je osuđen za planiranje i likvidaciju više desetina srpskih civila u Gospiću 1991. na 12 godina zatvora, a zatim i za ubistvo civila i zarobljenika u Medačkom džepu na šest godina zatvora.

Te dve kazne su objedinjene u kaznu od ukupno 15 godina.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović u septembru prošle godine oduzeo je generalski čin Mirku Norcu, kao i Branimiru Glavašu i Vladimiru Zagorcu.
XS
SM
MD
LG