Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Arapsko proleće - borba za prava i demokratiju


Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon ocenio je danas, povodom Međunarodnog dana nenasilja, da su pobune u arapskim državama bile nenasilna borba za demokratiju i ljudska prava i dodao da je Savet bezbednosti UN-a morao da sankcioniše primenu sile u Libiji i Obali Slonovače kako bi zaštitio civile.

"Ove godine obeležavamo Međunarodni dan nenasilja u svetu koji se dramatično promenio od posljednjeg takvog obeležavanja", kazao je on u poruci objavljenoj na web stranici UN-a.

"Moćni pokretač talasa promena, koje su počele u Tunisu i zahvatile severnu Afriku, Bliski istok i druge regione, bila je nenasilna borba za demokratiju i ljudska prava", naveo je on.

Prema Banovim rečima, način na koji su delovali učesnici pokreta kojima su svrgnute vlade predstavlja prekor onima koji pribegavaju nasilju, a njihova dostignuća ohrabruju potlačene narode da uvide da i oni mogu krenuti putem nenasilja.

Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obeležavanje Međunarodnog dana nenasilja kao priliku za "širenje poruke nenasilja", rezolucijom koja potvrđuje "univerzalnu važnost principa nenasilja".
XS
SM
MD
LG