Dostupni linkovi

Nacionalistički antiromski protest u Sofiji


Sofiji su počeli antiromski protesti zbog ubistva devetnaestogodišnjeg Angela Petrova u selu Katunica 23. septembra, za koje mještani optužuju romskog bogataša Kirila Raškova, poznatijeg kao car Kiro.

U centru bugarske prestonice počeo je protest nacionalističke parlamentarne formacije "Ataka", koja traži da se 23. septembar proglasi "Danom žrtava i nastradilih od ciganskog kriminala".

"Ataka" želi da se uvede i smrtna presuda za žestoka ubistva, stroga pravila za prijavljivanje adrese, zakon o formiranju dobrovoljačkih odreda, zaštita vlasništva i poljoprivredne proizvodnje, rušenje nezakonitih geta i neodložno oduzimanje imovine "svih ciganskih barona".

Većina prisutnih nose crne majice sa natpisom "Ne želim da živim u ciganskoj državi".

Nedaleko od ovog protesta studenti romskog porijekla dijele karamfile i listiće sa različitim porukama slučajim prolaznicima. Za danas najavljena romska "parada ponosa" je odgođena, ali će se u nekim gradovima bugarske organizovati različite manifestacije.

Bugarski predsjednik Georgi Prvanov zakazao je sjednicu Nacionalnog savjeta bezbjednosti. U Sofiji je povećano prisustvo policije, a otežan je i saobraćaj.
XS
SM
MD
LG