Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Zabrinutost za zaštitu svedoka na Kosovu


Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je večeras zabrinutost zbog smrti ključnog svedoka na suđenju bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Fatmiru Ljimaju i pozvao na jačanje sistema zaštite svedoka.

Portparol visokog komesara UN za ljudska prava Rupert Kolvil rekao je da je teško ustanoviti razloge zbog kojih se ubio zaštićeni svedok Agim Zogaj, ali da taj slučaj povećava zabrinutost za zaštitu svedoka na Kosovu.

"Dok je teško za ustanoviti tačne razloge njegovog samoubistva, ovaj slučaj samo povećava našu već dugotrajnu zabrinutost za zaštitu svedoka na Kosovu", ukazao je u saopštenju portparol visokog komesara UN za ljudska prava.

Zogaj je trebalo da svedoči na suđenju Ljimaju i još devetorici optuženih za ratne zločine 1999. godine u selu Klečka na Kosovu.

"Pozivamo na uspostavljanje efikasnog i nezavisnog sistema zaštite svedoka i žrtava na Kosovu. Samo efikasan i dobro finansiran sistem zaštite svedoka i žrtava na Kosovu, može pomoći žrtvama da dodju do pravde i da se stavi tačka na nekažnjavanje za zločine iz prošlosti", rekao je portparol visokog komesara UN za ljudska prava.

U saopštenju se podseća da je nemačka policija u zvaničnom izveštaju saopštila da se Agim Zogaj obesio u parku u Duisburgu.
XS
SM
MD
LG