Dostupni linkovi

Euleks nastavlja istragu o navodima MartijaEuleks preduzima sve neophodne korake kako bi specijalna istraživačka radna grupa nastavila preliminarnu istragu o trgovini organima, potvrdila je danas portparol te misije EU na Kosovu Irina Gudeljević ageniciji Beta.

Šef UNMIK-a Farid Zarid najavio je 31. avgusta na sednici UN u
NJujorku da će Euleks u septembru početi istragu navoda iz
izveštaja izvestioca SE Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

Američki diplomata Džon Klint Vilijamson imenovan je 29. avgusta za glavnog tužioca specijalnog istražnog tima Euleksa koji treba da istrazi navode izvestaja o trgovini organima tokom rata na Kosovu 1999. koji je Marti podneo Savetu Evrope u decembru 2010.

"Radna grupa na čije je čelo postavljen Džon Kilnt Vilijamson nastaviće ispitivanje navoda iz izvestaja Dika Martija", dodala je ona.

Više stotina zatvorenika je prema saznanjima bivše glavne tuziteljke Haškog tribunala Karle del Ponte, izmedu 1998. i 2000. godine bilo, od pripadnika OVK "nehumano tretirano", i posle zlostavljanja su nestali bez traga.

Prema izveštaju Martija, šef kosovske vlade Hašim Tači bio je umešan u ilegalne delatnosti. Predstavnici institucija Kosova odbacili su te optužbe, ali su izrazili spremnost da sarađuju u istrazi.

Prema izveštaju Dika Martija, zatvorenicima su vađeni organi, koji
su prodavani na ilegalnom tržištu širom Evrope.
XS
SM
MD
LG