Dostupni linkovi

Kacin pozvao Beograd da nastavi pregovore s Prištinom



Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je za Radio Slobodna Evropa da ne sumnja da će Evropska komisija u oktobarskom izveštaju o napretku predložiti davanje Srbiji statusa kandidata za EU, ali nije ubeđen da su zemlje-članice EU, koje će odlučivati o dodeljivanju tog statusa to spremne da učine, posebno one zemlje čiji vojnici su na severu Kosova oputženi za nešto što nisu učinili.

Kacin je pozvao je Beograd da što pre nastavi pregovore sa Prištinom, ocenivši da najnoviji postupci Srbije ukazuju da kandidatura za članstvo u EU nije jedan od njenih prioriteta.

"Onaj ko je otišao iz pregovora moraće da se vrati i to što pre.

Evropska komisija 12. oktobra daje preporuku koja će otići u prazno ako će Srbija, delima koja se sada dešavaju, pokazati da je status zemlje kandidata ne zanima", rekao je Kacin.

Poslednja runda pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU prekinuta je u utorak uveče zbog sukoba na prelazu Jarinje.

Kacin je dodao da je rešavanje situacije na Kosovu interes Srbije, koja mora da se posveti svojim prioritetima, ocenivši da sadašnji prioriteti Srbije nisu sasvim jasni.

"Status kandidata je na dohvat ruke, a prioriteti (Srbije) kao da su neki drugi", naveo je Kacin.

Izvestilac EP je rekao da ima puno poverenje u međunarodne institucije na severu Kosova i ocenio da su sve odluke i akcije Kfora i Euleksa vrlo transparente i pod nadzorom.
XS
SM
MD
LG