Dostupni linkovi

SAD i Nemačka od Irana traže oslobađanje sveštenika


SAD i Nemačka danas su od iranskih vlasti tražile oslobadjanje hrišćanskog sveštenika Jusufa Naderkanija, osuđenog na smrt zbog odricanja od islama, dok je njegov advokat izrazio uverenje da će ga apelacioni sud osloboditi.

Portparol Bele kuće Džejms Karni (James Carney) je rekao da je Naderkani (32), koji se preobratio u hrišćanstvo kada je imao 19 godina, samo ostao posvećen svojoj veri.

On je ocenio da pokušaj iranskih vlasti da nateraju Naderkanija da se odrekne hrišćanstva predstavlja "kršenje svih granica pristojnosti" i medjunarodnih obaveza Irana.

Iz kabineta kancelarke Angele Merkel je saopšteno da Nemačka "šalje snažan poziv Iranu da ukine smrtnu presudu svešteniku Jusufu Naderkaniju" i dodaje da bi "pogubljenje bilo nehumano i predstavljalo grubo kršenje ljudskih prava".

Naderkanijev advokat Muhamed Ali Dadkah je kazao da veruje da je "verovatnoća 95 odsto" da će njegov klijent biti oslobođen.

On je dodao da ni iranski zakon, ni sveštenstvo nikad nisu tražili smrtnu kaznu za preobraćenje iz islama u hrišćanstvo.

Naderkani je po preobraćenju postao sveštenik u gradu Rašt na severu Irana, a 2010. godine je proglašen krivim za odricanje od islama i nalazi se u zatvoru.

Njegov advokat je rekao da se Naderkani protekla četiri dana pojavljivao pred apelacionim sudom i dodao da se donošenje presude očekuje do kraja sledeće nedelje.
XS
SM
MD
LG