Dostupni linkovi

C. Gora očekuje 12. oktobra datum pregovora s EU



Crnogorski zvaničnici izrazili su danas očekivanje da će Evropska komisija 12. oktobra predložiti Crnoj Gori datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Potpredsednik crnogorske vlade i ministar pravde Duško Marković je, međutim, na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije, rekao da organizovani kriminal i korupcija mogu biti prepreka za dobijanje datuma za članstvo.

Ministar pravde rekao je da je zadovoljan rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala, ali ne i u oblasti korupcije.

On je ocenio da je razlog za izostanak rezultata u borbi protiv korupcije nije odsustvo političke volje, već nedostatak svedoka za krivična dela iz te oblasti.

Vlada je na današnjoj sednici usvojila izveštaj o ispunjavanju obaveza iz poslednjeg mišljenja Evropske komisije i ocenila da su sve preporuke ispunjene "efikasno, kvalitetno i u predviđenim rokovima".

EK je u poslednjem izveštaju od Crne Gore tražila da ispuni određene uslove neophodne za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu, a one se odnose na vladavinu prava, depolitizaciju pravosuđa, suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, jačanje administracije i drugo.

Izveštaj o napretku Crne Gore EK će predstaviti 12. oktobra.
XS
SM
MD
LG