Dostupni linkovi

Nemačka policija:Svedok izvršio samoubistvoKljučni zaštićeni svedok u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, koji se vodi protiv poslanika kosovske skupštine Fatmira Ljimaja, koji je pronađen mrtav u Nemačkoj, "očigledno je izvršio samoubistvo", saopštila je nemačka policija.

Beživotno telo zaštićenog svedoka "X" (iks) Agima Zogaja pronađeno je u parku u nemačkom gradu Duisburgu, a nemačka policija potvrdila je juče da se veruje da se "svedok obesio" kasno u utorak, prenela je agencija AP.

"On je izvršio samoubistvo. Ne postoje indikacije za drugacije objašnjenje", rekao je portparol nemačke policije Stefan Bauer.

Bauer je dodao da će obdukcija (Zogajevog) tela biti obavljena danas.
Suđenje protiv Ljimaja i drugih optuženih za ratne zločine u Klečki trebalo bi da počne do kraja oktobra.

Ljimaj je od prošle nedelje u kućnom pritvoru, a odgovaraće na teške optužbe koje je protiv njega podigao italijanski tužilac za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i zarobljenika.

Ljimaj se pominje kao jedan od vođa "Dreničke grupe" Hašima Tačija, koji je tokom 1998. i 1999. bio komandant logora Lapušnik i zbog ratnih zločina u tom logoru našao se i na optuženičkoj klupi Haškog tribunala - ali je posle procesa, održanog u senci zastrašivanja svedoka, oslobođen.

Prvo haško suđenje pripadnicima OVK počelo je novembra 2004. a još uoči suđenja tadašnja glavna haška tužiteljka, Karla del Ponte, upozoravala je na zastrašivanje svedoka u tom predmetu.

Tužilac Haškog tribunala je tražio za prvooptuženog Ljimaja kaznu od 20 godina zatvora, a za ostale optužene Isaka Musliua i Haradina Balju 15 odnosno 18 godina robije.

Pretresno veće Haškog tribunala je, oslobodilo krivice Ljimaja i Musliua, dok je trećeoptuženom Haradinu Balji izreklo kaznu zatvora od 13 godina.
XS
SM
MD
LG