Dostupni linkovi

Saudijska Arabija:Za ženu vozača 10 udaraca bičem


Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je na deset udaraca bičem ženu koja je prekršila zabranu upravljanja vozilom, javila je britanska mreža BBC.

Žena, za koju je navedeno jedino da se zove Šema, proglašena je krivom da je vozila automobil u Džedi u julu. Ona je najavila žalbu na presudu.

Posljednjih meseci, više žena je prekršilo zabranu upravljanja vozilom u nekoliko saudijskih gradova, u okviru kampanje pokrenute s ciljem da u toj monarhiji budu izmijenjeni strogi islamski zakoni koji ženama zabranjuju da budu vozači i da putuju bez odobrenja muškog staratelja.

Presuda izrečena je samo dva dana pošto je saudijski kralj Abdulah objavio da će žene imati pravo da glasaju i da se kandiduju na lokalnim izborima, jedinim javnim izborima u ovoj kraljevini.Pored toga, kralj je u govoru pred članovima Saveta Šure najavio da će žene imati pravo i da postanu članice ovog tijela.

Žene u Saudijskoj Arabiji će nova prava moći da iskoriste tek za četiri godine, jer je imenovanje kandidata za sljedeće glasanje, koje će se održati u četvrtak, završeno.

Još dvije žene pojaviće se pred sudom kasnije ove godine zbog optužbi da su vozile.
XS
SM
MD
LG