Dostupni linkovi

Kacin: "Balvanizacija" vodi destabilizaciji



Povodom izbijanja nasilja na granicnom prelazu Jarinje, izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin saopštio je da današnje izbijanje nasilja na prelazu Jarinje je jasan pokazatelj da je sadašnja situacija na sjeveru Kosova neodrživa.

Pokušaji "balvanizacije" sjevera Kosova ne vode nigdje osim destabilizaciji stanja i pogoršanju uslova u kojima srpska zajednica na Kosovu živi. Gradjani, ali prije svega politički lideri, moraju da razumiju da KFOR obavlja svoj posao profesionalno i u skladu sa svojim mandatom, naveo je Kacin.

Evropski paralementaraca je dodao da srpski zvaničnici takođe snose odgovornost da uvjere srpsku zajednicu na sjeveru Kosova da im ne preti proterivanje. "Medjutim, podizanje tenzija i izbijanje nasilja neizbežno vraćaju slike iz 1991. godine i sjećanje na izbijanje rata u bivšoj Jugoslaviji koji je počeo balvanizacijom i završio se kolonama izbeglica iz Hrvatske".

"Srbe niko ne tjera s Kosova jer ono mora očuvati svoj multinacionalni karakter. Pozivam sve demonstrante da se ne koriste nasiljem i uklone barikade. Opštine sjeverno od Ibra se moraju mirno reintegrisati u šire Kosovo." poručio je Kacin.
XS
SM
MD
LG