Dostupni linkovi

Gadafijeve snage traže primirje


Starješina plemena svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija zatražio je danas od snaga novih vlasti u Tripoliju da pristanu na prekid vatre u opkoljenom gradu Sirtu, ali borbe nisu utihnule.

Gadafijev rodni grad bio je jedno od posljednjih uporišta u kojima on ima podršku. Sirt je u okruženju snaga privremenih vlasti i pod stalnim bombardovanjem od strane aviona NATO-a.

Tuahami Zajani, komandant brigade El Faruk, izvan Sirta, rekao je Rojtersu da je starješina, čije ime nije obznanio, uputio zahtjev putem satelitskog telefona."Pozvao me je i rekao da oni traže bezbjedan prolaz za porodice i miliciju, kako bi napustili grad", rekao je Zajani.

On je dodao da je dozvolio porodicama iz Gadafijevog plemena da napuste Sirt, ali da i dalje pregovara o uslovima predaje Gadafijevih lojalista.

Zauzimanje Sirta bila bi značajna simbolična pobjeda za nove libijske vlasti i dovela bi ih korak bliže ostvarivanju kontrole nad čitavom zemljom, nešto više od mjesec dana nakon što su nove vlasti ovladale Tripolijem.
XS
SM
MD
LG