Dostupni linkovi

U Kabulu protesti zbog Rabanijevog ubistva


Oko 1.000 Avganistanaca protestovalo je danas u centru Kabula optužujući talibane i Pakistan da su ubili bivšeg predsjednika Burhanudina Rabanija, koji je bio zadužen za pregovore sa pobunjenicima.

Talibani, koji po običaju vrlo brzo preuzimaju odgovornost za brojne napade u avganistanskoj prestonici, za sada odbijaju svaku odgovornost za samoubilački napad u kojem je poginuo Rabani, bivši predvodnik borbe protiv islamističkih pobunjenika.

Avganistanske vlasti tvrde da iza napada stoje talibani i optužuju Pakistan da im je pružio pomoć, što Islamabad odbacuje.

"Smrt talibanima" i "Smrt Pakistanu" uzvikivali su demonstranti koji su namjeravali da protest održe ispred sjedišta misije UN u Avganistanu i da ujedno zatraže formiranje međunarodne istražne komisije koja bi istražila Rabanijevo ubistvo.Oni su se međutim, vrlo brzo razišli nakon što su od policije
dobili informacije da se protiv učesnika protesta sprema napad, izjavio je izveštaču France pressa jedan od organizatora skupa Sajed Azar.

Burhanudin Rabani je ubijen pre nedelju dana u Kabulu kada je bombaš samoubica ušao u njegovu kuću i aktivirao eksploziv sakriven u
turbanu. Pripadnik manjinskog naroda Tadžika, Rabani, na vlasti do 1996. kada
su ga talibani protjerali, bio je na čelu vladinog Visokog mirovnog savjeta zaduženog za pronalaženje političkog rešenja za rat dug deset godina.

Njegovim ubistvom oslabljene su nade u početak mirovnih pregovora sa talibanima i otežani napori u cilju držanja pod kontrolom etničkih
sporova.
XS
SM
MD
LG