Dostupni linkovi

Papa razgovarao sa žrtvama seksualnog zlostavljanja


Papa Benedikt XVI, koji se nalazi u četvorodnevnoj posjeti rodnoj Njemačkoj, sreo se sa žrtvama seksualnog zlostavljanja čiji su vinovnici sveštenici i izrazio duboko žaljenje zbog njihove patnje i bola njihovih porodica, saopćio je Vatikan.

Papa je bio "duboko potrešen patnjama žrtava" i rekao im je da će crkva sve učiniti radi sprovođenja pravih mjera zaštite djece.

Do ovog privatnog susreta je došlo u sjemeništu u Erfurtu, u istočnoj Njemačkoj i on je bio sličan onima koji su se već odigrali na drugim skorašnjim putovanjima, pa i u Velikoj Britaniji u septembru, a jučerašnje saopćenja Vatikana i riječi upotrebljene u njima su takođe veoma slični, primjećuje britanska agencija Reuters.

Katolička crkva u Njemačkoj do sada je primila skoro 600 zahtjeva za obeštećenje zbog seksualnog zlostavljanja, a udruženje žrtava procjenjuje da su proteklih decenija katolički sveštenici seksualno zloupotrebili više od 2.000 osoba.

Centrom Berlina je prekjučer prodefilovalo oko 8.000 ljudi koji se protive papinim načelima o seksualnosti i koji su bijesni zbog svešteničkog zlostavljanja, a među njima su bile i žrtve seksualnog i fizičkog zlostavljanja koje navode da je Vatikan zažmirio pred njihovim tužbama i nije učinio sve što može da bi krivce izveo pred lice pravde.

Ukupno 181.000 njemačkih katolika tokom prošle godine je napustilo crkvu, većina u znak protesta zbog ovih skandala.
XS
SM
MD
LG