Dostupni linkovi

Crna Gora: CB upozorava na opasnost od nove krize


Savet Centralne banke Crne Gore (CBCG) konstatovao je danas da postoji "realna" opasnost od pojave nove ekonomske krize u Crnoj Gori i usvojio preporuke vladi za vođenje ekonomske politike tokom naredne godine.

Preporuke će biti objavljene nakon što se sa njima upozna izvršna vlast, saopšteno je iz CBCG, koja smatra da je najvažnije raditi na "fiskalnoj konsolidaciji".

Navodi se da je cilj preporuka da se "minimiziraju negativne posledice prelivanja negativnih eksternih šokova, smanji ranjivost ekonomije, očuva makroekonomska i finansijska stabilnost i kreira podsticajni ambijent za privredu".

"Najvažniji pravac ekonomske politike treba da se odnosi na fiskalnu konsolidaciju", smatra Centralna banka Crne Gore i predlaže donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti i donošenje fiskalnih pravila.

Izvršnoj vlasti se preporučuje "postupna promena modela razvoja, unapređenje konkurentnosti crnogorske privrede, ubrzavanje pristupanja EU, zaključnje pregovora sa Svetskom trgovinskom organizacijom, nastavak reformi, privatizacije, deregulacije, otklanjanja biznis barijera, smanjenje regionalnih razlika i oživljavanje agrara".
XS
SM
MD
LG