Dostupni linkovi

Berze u padu zbog GrčkeCene akcija na svetskom tržištu danas su u padu jer Grčka još nije uverila međunarodne kreditore da će ostvariti uštede koje obećala da bi dobila novac iz
spasilačkog paketa zajmova i izbegla da već sledećeg meseca ostane bez gotovine.

U Evropi je nemački indeks akcija DAX pao 2,1 odsto, francuski CAC-40
spustio se 2,3 odsto a britanski FTSE 100 je oslabio 1,1 odsto.

U Aziji je indeks Hang Seng na berzi u Hongkongu u minusu 2,3 odsto, južnokorejski Kospi je izgubio procenat a reperni kineski indeks se na tržištu u Šangaju spustio 1,8 odsto.

Iako je grčki premijer Jorgos Papandreu otkazao put u SAD da bi na sednici vlade predstavio nove mere štednje, investitori se i dalje pitaju da li će Grčka dobiti novu tranšu od osam milijardi evra iz spasilačkog paketa zajmova od 110 milijardi odobrenog 2010.

Krajem prošle sedmice, na sastanku u Vroclavu, ministri finansija zone evra odložili su odluku o odobravanju nove tranše pomoći Grčkoj za početak oktobra.

Neizvesnost vlada i oko drugog spasilačkog paketa zajmova za Grčku od 109 milijardi evra.

Pored Grčke, u fokusu tržišta su i SAD pred odluku Uprave za federalne rezerve (FED) o monetarnoj politici sredinom ove nedelje.

Očekuje se da američka centralna banka uvede nove podsticaje za
ekonomiju SAD čiji je rast znatno usporio ove godine.

U padu je i cena nafte i barel za oktobarsku isporuku košta 86,6 dolara, za 1,36 dolara manje nego u prethodnoj trgovini.
XS
SM
MD
LG