Dostupni linkovi

Stefanović: Što pre pokrenuti razgovor o prelazima


Šef beogradskog tima u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović rekao je u nedelju da razgovori o prelazima na severu Kosova moraju da počnu što pre, ali i naveo da je sigurno da će biti teško doći do dogovora jer je reč o kompleksnom pitanju.

Stefanović je agenciji Beta kazao da Beograd uskoro očekuje odgovor Brisela na predlog o dijalogu o prelazima, da je Beograd u punom smislu opredeljen za nastavak dijaloga i da je dobro što je aktivno nastupio i jasno pokazao u kom pravcu treba da se traži rešenje.

"Moramo što pre ući u razgovore oko prelaza jer je vrlo kompleksna materija u pitanju i sigurno će teško doći do dogovora prihvatljivog za sve, ali smo mi pokazali našu punu opredeljenost i našu inicijativu i to je ono što i građani ovde žele, a to je da se postigne rešenje i kompromis i izlaz iz ove teške situacije", kazao je Stefanović.

On je kazao da se očekivalo da će se vlasti u Prištini protiviti tim razgovorima.

"Da li je iko očekivao da predstavnici vlasti u Prištini kažu bilo šta drugo? Jednostavno, očekivano je da će Priština tako nešto da kaže i baš zato mi i tražimo da ovaj problem rešimo pre svega s međunarodnom zajednicom, odnosno sa EU, koja je garant našeg dijaloga sa Prištinom, i ona, čini mi se, snosi odgovornost da zajedno sa svima nama učini sve da nađemo rešenje", naveo je Stefanović.

On je pozvao i Euleks da stvori povoljniji prostor za dogovor i da se vrati u okvir statusno neutralnog mandata.
XS
SM
MD
LG