Dostupni linkovi

Još se ne zna mesto pada oštećenog NASI-nog satelita


Još se ne zna gde će se srušiti 20 godina star satelit američke svemirske agencije NASA koji bi prema predviđanjima trebalo da padne na Zemlju za nedelju dana, navode američki mediji.

Satelit težine šest tona i veličine autobusa, poznat kao UARS (skraćeno na engleskom Satelit za istraživanje gornje atmosfere) ostao je bez goriva i iskočio iz svoje orbite.

Mada su naučnici uvereni da će pasti, mesto gde će to biti na Zemlji još je nepoznanica, piše Internešnal biznis tajms (International Busineš Times) na svom vebsajtu.

Prema naučnicima Nase, delovi ovog satelita mogu da padnu na Zemlju negde oko 24. septembra, na bilo kom kontinentu u rasponu od Alaske do Južne Amerike, što znači veći deo naseljenog sveta.

"Ovo je težak problem za računanje, ne znamo tačan trenutak kada će pasti a kreće se veoma brzo. On zapravo prođe zemljinu orbitu svakih 90 minuta", rekao je Stiv Vajt, profesor fizike na univerzitetu Fresno.

Međutim rizik da neko bude pogođen delovima satelita je takoreći nepostojeći, smatraju naučnici, pošto će veći deo da izgori kad uđe u zemljinu atmosferu.
XS
SM
MD
LG