Dostupni linkovi

Barozo: Borba za političku budućnost Evrope


Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pridružio se danas drugim evropskim zvaničnicima i izrazio zabrinutost za krizu eurozone, naglasivši da se radi o "borbi za političku budućnost Evrope".

Barozo u Evropskom parlamentu u Strazburu pozvao zemlje članice eurozone da primijene mere usvojene 21. jula i sprovedu drugi plan za spasavanje Grčke od 160 milijardi eura, što koče Finska, Slovačka i Holandija.

On je takođe rekao da sa svoje strane "Grčka mora u potpunosti da sprovede svoj program ekonomskih reformi" za smanjenje budžetskog deficita, a EU treba da odobri plan jačanja zajedničke budžetske discipline o kome mjesecima raspravljaju vlade i Evropski parlament.

Barozo je rekao da jedini način da eurozona dugoročno izađe iz krize jeste da se sprovede veća ekonomska integracija."Potrebno nam je više Evrope, ne manje Evrope, veća integracija je dio rješenja", rekao je predsjednik Evropske komisije ali i dodao da se to "neće dogoditi preko noći".

On je kritikovao sadašnju tendenciju velikih zemalja, na čelu sa Francuskom i Njemačkom, koje žele da riješe krizu između sebe tako što će se reformisati upravljanje u eurozoni.

Poljski ministar finansija Jacek Rostovski, čija zemlja do kraja godine predsjedava Evropskom unijom, danas je u Evropskom parlamentu upozorio da ni Unija ne bi dugo preživjela raspad eurozone.
XS
SM
MD
LG