Dostupni linkovi

Gadafijev sin i generali traže politički azil u Nigeru


Al Sad Gadafi, sin svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, i trojica bivših generala zatražili su politički azil u Nigeru, gdje su stigli nakon vožnje duge 1 600 kilometara preko pustinje sahare koja razdvaja ove dvije zemlje.

Analitičari navode da generali u Nigeru pokušavaju da otvore put i za ostale sljedbenike Gadafijevog režima.Pojedini lojalisti izrazili su sumnju da će njihov primjer slijediti i Gadafi.

Jedan od Gadafijevoh lojalista Agali Alambo rekao je da je dobro poznaje svrgnutog lidera i da on može godinama živjeti u pustinji.

"Njemu ne treba skrovište. On voli jednostavan život, pod šatorom, sjedeći na pijesku, pijući kamilje mlijeko. Njegova prednost je u tome što on već voli taj životni stil", rekao je Alambo.

On je istakao da Gadafija čuva specijalna pokretna jedinica koju čine članovi njegove porodice i da su to ljudi u koje jedino ima povjerenja.

Konvoji sa lojalistima Gadafijevog režima počeli su tokom protekle sedmice da pristižu u Niger. Trojica generala - bivši komandant vojnog vazduhoplovstva i dva čelnika regionalnih snaga - stigli su u Niger u noći između nedjelje i ponedjeljka.

.
XS
SM
MD
LG