Dostupni linkovi

Moskva: Patroliranje aviona nije pretnja JapanuZvanična Moskva saopštila je u ponedeljak da su neosnovane bojazni Tokija od patroliranja dva strateška bombardera "Tu-95MS" nad Tihim okeanom 8. septembra, ističući da njihov let "ne može biti okvalifikovan kao pretnja Japanu".

“Patrolirano je iznad neutralnih voda u strogoj saglasnosti s međunarodnim propisima, bez narušavanja granica drugih država, s ciljem izvršavanja kompleksa zadataka obuke”, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da su japanske vlasti unapred o tome bile obaveštene.

Moskva ističe da, ukoliko u Tokiju postoji mišljenje da Rusija ima "neprijateljske planove" prema Japanu, ono je apsolutno neosnovano, izaziva nedoumice i navodi na pomisao da "određene snage u Japanu pokušavaju da iskoriste svaki povod, pa i izmišljen, za podizanje antiruskog raspoloženja".

Kako je prenela agencija Kjodo, novi šef japanske diplomatije Koičiro Gemba zatražio je od Rusije da ne preduzima "provokativne" vojne akcije dan nakon patroliranja ruskih bombardera.
XS
SM
MD
LG