Dostupni linkovi

Sud u Beogradu tvrdi da je odobrio izručenje Vučurevića



Nakon što je u neđelju odvjetnik ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, kojeg Zagreb i Sarajevo traže zbog ratnih zločina, objavio da je Vučurević prebjegao iz Srbije u Trebinje u BiH, iz beogradskog Višeg suda rečeno je kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Glasnogovornica suda Dušica Ristić kazala je kako je Kazneno vijeće Ođela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo rješenje da Vučurević može biti izručen i Hrvatskoj i BiH.

Na rješenje o izručenju Vučurevića i Hrvatskoj i BiH, donijeto 7. septembra, on, po njenim riječima, ima pravo uložiti žalbu Prizivnom sudu u Beogradu, koji će donijeti pravomoćnu odluku. Vučurević se, dodala je, od izlaska iz pritvora uredno javljao istražnom sucu dva puta tjedno, kako mu je bilo naređeno, a posljednji put se javio u srijedu 7. septembra.

Sud, navela je Ristić, nema informaciju da je Vučurević napustio teritorij Srbije, a njemu je 17. , kada mu je ukinut pritvor, zabranjeno napuštanje Srbije te mu je oduzeta osobna iskaznica, pri čemu mu nije oduzeta putovnica jer je nije niti imao.

Vučurević je uhapšen 4. aprila na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom topničkog gađanja Dubrovnika, a sedmicu dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem. I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju.
XS
SM
MD
LG