Dostupni linkovi

Kosor: Odnosi sa Vatikanom odlični uprkos sporu oko DajlePremijerka Hrvatske Jadranka Kosor ocenila je danas da su odnosi Hrvatske i Vatikana odlični uprkos sporu o vlasništvu nad samostanom i zemljištem u Dajli u Istri.

Komentarišući tužbu Vatikana protiv rešenja hrvatskog Ministarstva pravosuđa o vraćanju imovine Dajle u državno vlasništvo, Kosorova je novinarima rekla da je Hrvatska pravna država, a da "vlada, državno tužilaštvo i sve institucije moraju štititi interese države".

Ona je, međutim, ocenila da su odnosi Hrvatske i Vatikana odlični i da je Hrvatska "i dalje ispunjena osećajima radosti i ohrabrenja" nakon boravka pape Benedikta XVI u Hrvatskoj.

Upravni sud je 2. septembra, kako pišu hrvatski mediji, primio tri tužbe - Državnog sekretarijata Svete Stolice i Tarcizija Bertonea, zatim italijanskih benediktinaca koji su do kumunističke vlasti bili vlasnici Dajle, kao i privatne firme koja je ranije kupila deo sporne imovine s namerom gradnje golf igrališta, vila i manjeg hotela.

Odnosi Vatikana i Hrvatske letos su naglo pogoršani nakon što je iz Vatikana u Hrvatsku stigao zahtev da mu se u vlasništvo vrati benediktinski samostan Dajla, kompleks na morskoj obali vredan oko 30 miliona evra. Status tog kompleksa je rešen sedamdesetih godina prošlog veka.

Sporni samostan benediktincima je oduzela komunistička vlast, a samostaljenjem Hrvatske isplaćena im je reparacija, pa je mnoge začudio zahtev iz Vatikana.

Osim pogoršanja odnosa između Hrvatske i Vatikana, slučaj Dajla doveo je i do podela unutar Katoličke crkve u Hrvatskoj budući da su se sveštenici iz Poreča usprotivili zahtevu pape.
XS
SM
MD
LG