Dostupni linkovi

Sirija: I dalje sukobi policije i demonstranata u Homsu



Osam pripadnika sirijskih snaga bezbednosti poginulo je u sukobima u Homsu, dok je u akciji vojske stradalo pet pobunjenika, javila je sirijska državna agencija Sana.

Agencija navodi da je tokom jučerašnjeg dana "na desetine" vojnika ranjeno u sukobima s "naoružanim terorističkim grupama koje napadaju civile i pripadnike snaga bezbednosti" u Homsu, gde se kako tvrdi agencija, poslednjih dana vode žestoki sukobi. "Snage bezbednosti su uspele da eliminišu te grupe, a petorica naoružanih kriminalaca je ubijeno", navodi Sana, dodajući da je policija uhapsila izvzestan broj pobunjenika.

Sirijska kancelarija za zaštitu ljudskih prava, čije je sedište u Velikoj Britaniji, saopštila je da je u sukobima u Homsu u sredu poginula 21 osoba nakon upada više blindiranih vojnih vozila u grad.

Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe juče je nakon razgovaora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi, optužio sirijske vlasti za "zločine protiv čovečnosti". "Represija koju primenjuje sirijski režim je potpuno nesrazmerna i ona je dovela do neizmernog krvoprolića.

Iz tog razloga, Savet bezbednosti UN mora da pošalje smažnu poruku (Damasku) da takva brutalna represija mora da prestane", rekao je Žipe. Lavrov je, međutim, rekao da je prioritet da u Siriji "počnu dijalog i pregovori".

Poslednjih dana, sirijski režim je intenzivirao represiju u regionu Homsa, a operacije čišćenja koje izvode vojska i policija postale su gotovo svakodnevne. Uprkos tome, protesti u tom gradu ne jenjavaju. Prema podacima UN, od sredine marta je tokom antirežimskih protesta u Siriji poginulo oko 2.200 demonstranata, uglavnom civila.
XS
SM
MD
LG