Dostupni linkovi

Romepej podstiče nastavak dijaloga Prištine i Beograda


Predsjednik Evropskog Savjeta, Herman Van Rompej razgovarao je danas u Briselu sa predsjednicom Kosova, Atifete Jahajagom.

Rompej je rekao da je EU veoma zadovoljna ishodom posljedne runde dijaloga Priština Beograd, odnosno postignutim dogovorom o carinskim pečatima I katastru.

"Dogovor o carinskim pečatima je posebno ključan jer će rezultirati u prekidu obostranog trgovinskog embarga.To je značajan korak za poboljšanju odnosa u regionu i osiguravanju slobodnog protoka roba u skladu sa evropskim vrijednostima i standardima".

EU pozdravlja nastavak dijalog koji će obije strane približiti EU integarcijama.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je rekla da se moraju naći jedanko kreativna i pragmatična rjesenja i za pitanja telekomunikacija, energije i predstavljanja u regionalnim forumima.

"Dijalog mora uspjeti, jer on nema alternativu i nema drugog puta za rjesavanje probelam osim dijaloga i kompromisa koji su ugrađeni u standarde i iskustvo Evropske unijeSvaki dogovor postignut u dijalogu mora dovesti do evropskih rjesenja jer bi i Kosovo i Srbija uskoro trebalo da postanu članice Evropske unije i u ovom procesu se moraju međusobno pomagati kao komšije, što je u interesu ljudi, mira i stabilnosti" saopštila je predsjednica Kosova.
XS
SM
MD
LG