Dostupni linkovi

Uragan Irene: 200.000 evakuiranih u Sjevernoj Karolini


Uoči dolaska uragana Irene, s obilnim kišama, poplavljivanjem obale i vjetrovima od 200 km na sat, u četvrtak je evakuirano najmanje 200.000 stanovnika i turista iz priobalja američke savezne države Sjeverne Karoline, dok savezne države diljem istočne obale SAD-a proglašavaju posebne mjere zbog dolaska nevremena.

Tisuće turista s barijernih otoka Sjeverne Karoline - otočnog lanca Outer Banks koji se pruža duž 160 km obale - napustile su hotele, pansione i iznajmljene kuće, skrativši si ljetovanje.

Državni dužnosnici u četvrtak su naredili turistima da napuste to područje, a stanovnicima da potraže sigurnija mjesta u unutrašnjosti otoka, izvijestio je CNN.

Ured guvernera Sjeverne Karoline u četvrtak je proglasio upozorenje od uraganu na cijeloj obali i objavio nalog o obveznoj evakuaciji svih stanovnika dvaju najizloženijih okruga - Hyde i Dare.

Meteorolozi predviđaju da će 'oko' uragana u subotu proći iznad otoka Ocracoke, koji je u sredini otočnog lanca Outer Banks.

Nalozi za evakuaciju prošireni su u četvrtak i na priobalje država Marylanda, New Jerseya i Virginije.

Očekuje se da masovni prekidi u opskrbi strujom, te štete od podizanja razine mora u priobalju, palog drveća i poplava, mogu donijeti milijarde dolara šteta.

New York, Long Island, Atlantic City i Virginia Beach su među područjima koja bi se trebali naći u središtu predviđene putanje uragana Irene.
XS
SM
MD
LG