Dostupni linkovi

EU pozvala pobunjenike da zaštite civile


EU je danas pozvala libijskog lidera Moamera Gadafija da se "bez odlaganja" povuče sa vlasti, a pobunjenike da budu odgovorni i zaštite civile nakon što su zauzeli veći dio Tripolija.

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton rekao je Rojtersu Majkl Man da je u toku izrada planova o formiranju libijske administracije poslije Gadafijevog odlaska sa vlasti."Svjedoci smo posljednjih momenata Gadafijevog režima i pozivamo Gadafija da se bez odlaganja povuče, da bi se izbjeglo dalje krvoproliće", izjavio je portparol Man.

Pobunjenički izvori izjavili su ranije da su u toku žestoke borbe u okolini Gadafijeve rezidencije u Tripoliju.Ranije su stigli izvještaji o tome da su pobunjenici zarobili dvojicu pukovnikovih sinova, ali da nije poznato gdje se nalazi sam Gadafi.

Dopisnici prenose da su pobunjenici očekivali mnogo veću bitku za Tripoli, ali da su se Gadafijeve snage tokom noći uglavnom povlačile i da trenutno kontrolišu još 15 do 20 odsto glavnog grada.

U Tripoliju je danas, poslije šest mjeseci, ponovo uspostavljen internetski saobraćaj, nakon što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad državnim operatorom za telekomunikacije.
XS
SM
MD
LG