Dostupni linkovi

Evropski parlament kritikuje pasivan stav EU prema Libiji


Više poslanika Evropskog parlamenta, uključujući lidere liberala i Zelenih, kritikovalo je danas kao pasivan stav Evropske unije prema kontraofanzivi snaga libijskog lidera Moamera Gadafija.

"Ako Gadafi zazume Bengazi, to će biti pravi masakr", upozorio je predsednik grupe liberala u EP, bivši belgijski premijer Gi Ferhofstat.

Dok su pobunjenici pod vatrom Gadafijevih snaga, "EU šalje misiju za prikupljanje informacija" i "odbija da pomogne libijskom narodu da izvede demokratsku revoluciju", rekao je Ferhofstat.

"Gadi mi se stav EU i bolestan sam zbog toga", dodao je Ferhofstat čiji su govor pozdravili poslanici EP. "Ništa nismo naučili iz prošlosti, ništa", rekao on i dodao je to "nova crna stranica EU".

"Ja sam ubeđeni Evropljanin ali u ovom trenutku ne računam na Evropsku uniju. Računam na Francusku, računam na Veliku Britaniju, računam na SAD da daju primer", zaključio je lider liberala.

Predstavnica Zelenih Rebeka Harms je upitala "zašto se EU nije više angažovala u korist uvođenja zone zabrane leta".

"Mi odbijamo da stanemo na pravu stranu i arapski svet neće zaboraviti tu slabost Evrope, on nam to neće oprostiti", rekla je ona.

Nemačka je danas ponovila da je odbila da podrži uvođenje zone zabrane leta u Libiji što je predložila Francuska, zato da ne bi bila uvučena "u rat u Libiji".

Italija je takođe protiv intervencije. Šef francuske diplomatije Alen Žipe je, međutim, ocijenio da još nije kasno da se iz vazduha "neutrališe" pukovnik Gadafi.
XS
SM
MD
LG