Dostupni linkovi

Podnet predlog rezolucije o Libiji



Savetu bezbednosti UN podnet predlog rezolucije o zabrani letova nad Libijom. Istovremeno, SAD zaoštrile sankcije prema toj zemlji. Kako je navedeno, cilj uvođenja zabrane letova je da bi se pomoglo u zaštiti civilnog stanovništva.

Rezoluciju su podnele Britanija, Francuska i Liban, u ime Arapske lige, a u njoj se predlaže da SB odobri zabranu svih letova u vazdušnom prostoru Libije, a države članice UN ovlašćuju se da preduzmu sve neophodne mere da bi se obebedilo poštovanje te odluke.

U rezoluciji se predlaže i jačanje postojećih sankcija prema libijskom režimu, pre svega, sveobuhvatnije sprovođenje embarga na oružje, kao i proširenje liste pojedinica, organizacija i kompanija kojima se zamrzavaju sredstva i zabranjuju putovanja.

O tekstu rezolucije Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija počeće pregovore u sredu, kada se to telo ponovo sastaje. Podsetimo, SB UN je 26. februara usvojio rezoluciju kojom se uvodi embargo na oružje, zamrzava imovina libijskog lidera Moamera Gadafija i vodećih članova njegove porodice, a međunarodni tribunal za ratne zločine poziva da istraži tvrdnje o zločinima protiv čovečnosti.
XS
SM
MD
LG