Dostupni linkovi

Zečević:VRS ispalila granatu na MarkaleVeštak optužbe Berko Zečević opisao je danas na suđenju Radovanu Karadžiću metode istrage o eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale u februaru 1994. godine, sugerišući da je granata doletela sa položaja snaga bosanskih Srba.

Po optužnici protiv Karadžića, jedna minobacačka granata od 120 milimetara na Markalama je tada ubila 66 osoba i ranila više od 140 ljudi.

Zečević je posvedočio da je sutradan, zajedno sa još troje kolege, sproveo istragu na mestu eksplozije i utvrdio da je granata doletela iz pravca sever-severozapad, pod uglom udara od 18 stepeni.

Profesor odbrambene tehnologije na Sarajevskom univerzitetu, Berko Zečević je u januaru odbio da se pojavi pred Tribunalom, iako ga je sud na to obavezao posebnim nalogom (subpoena).

Tribunal ga je zbog toga optužio za nepoštovanje suda i izdao nalog za njegovo hapšenje.

Vlasti BiH su ga zatim uhapsile i krajem prošle nedelje prebacile u Hag.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, prošlog petka, Zečević je pristao da svedoči, a pretresno veće je suspendovalo optužnicu protiv njega.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima; genocid u Srebrenici i joss sedam bosanskih opsstina; progon nesrba ssirom BiH i uzimanje međunarodnih talaca.
XS
SM
MD
LG