Dostupni linkovi

Vanredna vijest

DPK stupila u koaliciju sa ANK


DPK ustupila mesto predsednika ANK

Demokratska partija Kosova Hashima Thacija donela je odluku da mesto predsednika zemlje pripadne Alijansi novo Kosovo, dok će DPK zadržati mesto premijera i predsednika Skupštine. PDK je takođe pozvala i Listu Ibrahima Rugove kao i manjine da pristupe vladajućoj koaliciji.

Nakon što su DSK, pokret Samoopredeljenje i Alijansa za budućnost Kosova odlučili da budu opozicija, Demokratska partija Kosova kao pobednik na izborima, o budućoj koaliciji mogla je da pregovara samo sa ANK, kao jedina preostala albanska partija.

Nakon tročasovne rasprave, Upravni odbor DPK-a odlučio je da uđe u koaliciju sa ANK, tako što je ovoj partiji dodelila mesto predsednika zemlje, za koje je iz ove partije nominovan Behxhet Pacolli.

Unutar DPK-a bilo traženo da dužnost predsednika zemlje pripadne Jakupu Krasniqiju, ali je na kraju ipak odlučeno drugačije pošto ih je ANK uslovio sa mestom predsednika za ulazak u koaliciju.

Podpredsednik DPK-a Hajredin Kuci izjavio je da je odluka doneta konsenzusom, iako je, kako kaže, oko toga bilo različitih stavova.

“Odluka upravnog odbora DPK je da uđe u koaliciju za ANK, Listom Ibrahima Rugove i sa ostalim partijama iz manjinskih zajednica. Očekuje se da se ova odluka sada implementira i od strane predsednistva DPK. Bilo je rasprava i različitih stavova, ali partija se koncenzusom usaglasila. DPK je odlučila da uđe u koaliciju sa ANK i da njima pripadne mesto predsednika. Sto se tiče dužnosti ministara, o tome će se doneti odluka nakon pregovora predsedništva DPK i ANK”, kazao je Kuci.
XS
SM
MD
LG