Dostupni linkovi

Međunarodna civilna kancelarija u vezi sa pogrešnim izveštavanjem medija


Međunarodna civilna kancelarija u vezi sa pogrešnim izveštavanjem medija

Međunarodna civilna kancelarija (ICO) želi da ispravi pogrešno izveštavanje medija od prošlog vikenda u vezi sa intervjuom Medunarodnog civilnog predstavnika (ICR) datim Radiju Slobodna Evropa (RSE) u petak, 11. februara 2011. godine.

Uvod za internet stranicu RSE na srpskom jeziku, koji je napisao novinar koji nije prisustvovao intervjuu, kaže da je ICR rekao da osobe koje su pod sumnjom ili pod bilo kakvom istragom treba da se isključe sa vladinih funkcija na Kosovu.

ICR je u stvari rekao da članovi nove Vlade Kosova treba da poseduju najviši moralni integritet, u odgovoru na pitanje o prethodnoj preporuci u vezi da pojedinci koji su optuženi ili pod istragom ne treba da imaju funkcije u vladi.

Pitanje sumnjičenja i optužbi, za razliku od činjeničnih istraga o pojedincima, nije bilo predmet diskusije. ICR je samo ponovo potvrdio svoje prethodne izjave po pitanju budućih nosilaca vladinih funkcija.

Kasnija ponovna prenošenja intervjua, uključujući tu i Tanjug, B92, KTV, TV Klan Kosova i neke druge dnevne listove, tvrdila su da je ICR rekao da je važno da se politički lideri koji su pod sumnjom za trgovinu ljudskim organima ne biraju za nove kosovske institucije. U intervjuu, ICR je, u stvari (pogledajte transkript u donjem delu teksta), ponovno naglasio svoj pogled na to da pitanja navedena u izveštaju Dika Martija treba da se ozbiljno uzmu u obzir i brzo istraže. Međutim, navodi u ovom kontekstu nisu bili izriđito predmet diskusije.

ICO je zahvalan Radiju Slobodna Evropa za ispravljanje svoje internet stranice u skladu sa ovim. Pozivamo medije na Kosovu i u regionu, u interesu dobro informisane javne debate i visokih profesionalnih standarda, da teže tačnom izveštavanju zasnovanom na originalnim izvorima.
XS
SM
MD
LG