Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Najavljuje se još hapšenja auto mafijaša


Najavljuje se još hapšenja auto mafijaša

Milorad Veljović
, direktor Policije Srbije, rekao je za RSE da se uskoro mogu očekivati nova hapšenja kriminalaca i otkrivanje još većeg broja ukradenih vozila.

„To je bila izuzetno organizovana kriminalna grupa koja se duži niz godina bavila krađom vozila na području Bosne i Hercegovine, koje je uz falš dokumentaciju krijumčarila i distribuirala u Srbiji i zemljama u okruženju. Do sada je oduzeto oko četrdeset vozila i uhapšeno je oko pedeset osoba. Ali sa tim se ova akcija sigurno neće završiti“, obećava Veljović.

Auto mafija zarađuje milionske iznose, jer najviše krade luksuzne automobile, mercedes, audi, BMW, ili razne džipove. Policijski general Boro Banjac, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, kaže za RSE da u ovoj priči, kao I kod svakog unosnog posla, kriminal ne poznaje granice.

”Kriminalci su ovde povezani, od ranije se poznaju, i mnogo je lakše ostvariti kontakt i saradnju sa nekim iz komšiluka nego sa kolegama na recimo Bliskom istoku. Ovde su kriminalci dobro opremljeni, imaju specijalne računare za krađu automobila, dekodere, lako dešifruju alarme… Zarada je ogromna. Ako kradu, kradu ono što je skupo, a ako kradu da bi vratili uz nadoknadu onda su to iznosi po pet ili deset hiljada evra”, kaže Banjac.

Još iz devedesetih kriminalci kao jedan od lakših vidova zarade praktikuju krađu skupocenih automobila koje vlasnicima vraćaju uz veliku nadoknadu.

Za jedanaest meseci 2010. u Srbiji je ukradeno skoro 2.700 vozila, od kojih je čak 70 odsto nestalo u Beogradu, dok ih policija pronađe oko 35 odsto.

Tekst u cjelosti možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG